Neclarități în dosarul Duicu. De ce nu a fost audiat Victor Ponta în dosar? PLUS: Cum poate fi chemat premierul ca martor în fața instanței

Neclarități în dosarul Duicu. De ce nu a fost audiat Victor Ponta în dosar? PLUS: Cum poate fi chemat premierul ca martor în fața instanței
Publicat: 01/08/2014, 10:02
Actualizat: 13/09/2015, 15:33

EPISODUL 1. Duicu scapă de dosarul ANI

Acuzația centrală a dosarului Duicu este acea că baronul de Mehedinți și-a folosit influența politică de lider al PSD pentru a trafica influența în folosul șefului Inspectoratului Județean de Poliție Constantin Ponea. În schimb, Ponea a promis ca, prin intermediul surorii sale Ponea Adina-Georgeta și, la această dată, președintele secției contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Craiova, Duicu să obțină anularea raportului ANI prin care era declarat în conflict de interese. ANI l-a declarat pe Duicu în conflict de interese în 2011 când a constat că în perioada în care a fost consilier județean a participat la ședința la care una din firmele sale a primit un spațiu de aproape 500 metri pătrați în Spitalul Județean. Anularea raportului ANI era extrem de importantă pentru Ponea deoarece, dacă raportul ar fi rămas definitiv, Ponea putea să-și piardă funcția de președinte al CJ Mehedinți. Procurorii susțin că șeful IPJ a făcut demersuri pe lângă sora sa sa, Adina Ponea, pentru a obține soluția dorită de Duicu.

Cine a judecat dosarul de conflict de interese al lui Duicu

Dosarul de conflict de interese al lui Duicu a fost judecat de judecătoarea Fănuță Maria-Magdalena. DNA a extins cercetările față de această judecătoare pentru fals intelectual. Procurorii DNA nu au determinat în acest dosar că sora șeful IPJ, Adina Ponea, a intervenit direct la judecătoarea Fănuță, dar la dosar au fost depuse listingurile comunicărilor telefonice dintre cele două judecătoarea în perioada în care dosarul Duicu era judecat. În final Duicu a obținut anularea raportului ANI. Iată ce se reține în dosar:

„În data de 21 mai 2014, după ședința de judecată din acea zi, judecătorul Fănuță Maria-Magdalena a pronunțat soluția în dosarul nr. 1181/54/2012, privindu-l pe Duicu Ioan-Adrian, soluția pronunțată fiind, conform intereselor lui Duicu Ioan-Adrian și asigurărilor pe care i le dăduse în mod repetat Ponea Constantin-Ștefan, aceea de anulare a raportului de evaluare al Agenției Naționale de Integritate (raport prin care se constatase situația de conflict de interese în care se aflase Duicu Ioan-Adrian).”

ANALIZĂ GÂNDUL: Față de acest aspect și din documentele intrate în posesia gândul, procurorii DNA nu au determinat dacă sora lui Constantin Ponea, Adina Ponea, care era șefa judecătoarei Fănuță, a intervenit direct la acest magistrat pentru a obține soluția promisă de Constantin Ponea lui Adrian Duicu. Nu a fost determinat până în acest moment nici faptul că șeful IPJ a intervenit pentru Duicu la sora sa sau că aceasta ar fi acceptat. Procurorii au refăcut însă harta relaționară între Duicu-Constantin Ponea – Adina Ponea și judecătoarea Fănuță, coroborat cu comunicările dintre ei și cu termenele și soluțiile din dosarul de conflict de interese al lui Duicu. Potrivit interpretării procurorilor, este dovenit faptul că Ponea i-a promis că va interveni pentru a obține o hotărâre judecătoarească definitivă. Potrivit legii penale, este de ajuns ca o persoană să promită că va interveni în Justiție pentru a fi inculpată pentru trafic de influență, nefiind obligatoriu să și intervină.

EPISODUL 2. Duicu face trafic de influență în Palatul Victoria

În contul soluției favorabile în dosarul cu ANI, Adrian Duicu i-a promis lui Constantin Ponea trei lucruri: un teren pentru familia sa in Orșova, menținerea ca șef al IPJ și apoi avansarea într-o funcția mai mare la București și o poziție de conducere pentru soția sa în cadrul DNA sau al Parchetului General. Faptele reținute în rechizitoriu arată că Duicu a făcut demersuri și era să obțină pentru Ponea aproape toate cele trei obictive ce constituie plata traficului de influență realizat pentru ca baronul de Mehedinți să scape de dosarul ANI.

Aici ajungem și la cea mai importantă zi din dosar: 13 iunie 2013. În această zi, Adrian Duicu a fost în Palatul Victoria unde a vorbit cu șeful Poliției, Petre Tobă și căruia i-a cerut menținerea lui Ponea la IPJ Mehedinți. Procurorii spun că traficul de influență al lui Duicu a avut efect pentru că Tobă a fost de acord cu solicitările sale. Petre Tobă a fost chemat la Guvern de către Vlad Stoica, șeful de cabinet al premierului Victor Ponta. Acestea sunt faptele pe care procurorii spun că le-au demonstrat.

ANALIZA GÂNDUL: Ce nu au clarificat procurorii

DNA a refăcut pe baza interceptărilor apelurilor și SMS-urilor lui Duicu ziua de 13 iunie, când acesta s-a aflat în Palatul Victoria. În prima fază a dosarului, când DNA a cerut arestarea lui Duicu, anchetatorii au afirmat că l-au localizat pe Duicu la cabinetul premierului. „Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul PONEA CONSTANTIN ȘTEFAN, transmițându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne”, s-a consemnat în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

În rechizitoriu Duicu nu mai este localizat în cabinetul premierului, ci doar în sediul Guvernului. „Astfel, în dimineața zilei de 13 iulie 2013, la ora 955, Duicu Ioan-Adrian, aflat în sediul Guvernului, l-a sunat pe Ponea Constantin-Ștefan, transmițându-i acestuia că așteaptă să intre la premierul Victor-Viorel Ponta (acolo unde s-ar fi aflat deja ministrul de interne)”, așa este consemnat în rechizitoriu.

Astfel că nu este clar de ce în prima fază Duicu este localizat în cabinetul lui Ponta, ca mai apoi el să fie localizat la nivel general în sediul Guvernului. Din rechizitoriul în varianta intrată în posesia Gândul nu se distinge o explicație în acest sens.

EPISODUL 3. Ce a făcut Duicu în Palatul Victoria

Din analiza procurorilor DNA, dar și din interceptările depuse la dosar reiese că Duicu și-a pregătit întâlnirea la Guvern cu premierul Ponta, și nu cu Vlad Georgescu sau doar cu Petre Tobă. Relevant în acest sens este următorul pragraf din rechizitoriu: „Din conținutul acestei discuții purtate de Duicu Ioan-Adrian cu Stoica Vlad-Ștefan, rezultă faptul că cel dintâi intenționa să se deplaseze la sediul Guvernului pentru a discuta cu premierul Victor-Viorel Ponta, acesta stabilind cu șeful Cancelariei primului-ministru ca joi, 13 iunie 2013, să se deplaseze la sediul guvernului”- acest pasaj fiind constatarea juridică a procurorului de caz.

ANALIZA GÂNDUL: PROBELE CIRCUMSTANȚIALE CARE ARATĂ SPRE PONTA

În plus, există o sumedenie de interceptări din care rezultă că Duicu sugerează că s-a întâlnit cu Ponta în Palatul Victoria.

Într-o înregistrare, Duicu îi transmite lui Ponea că „un sfert de oră, în birou’ oval, s-a vorbit despre familia dumneavoastră!”. În aceeași stenogramă Duicu îi transmite lui Ponea următoarele: „Poți să-l suni, să vezi cum te abordează acuma, da’ mai lasă-l puțin că eu plecai, el mai rămasă două minute după mine, acolo… Că l-a chemat șefu’ al mare acolo.”

În aceeși zi de 13 iunie, Ponea vobește cu Doru Dumitrescu de la MAI în care mai face o referire la „șefu ăl mare”, pe care de această dată procurorul îl identifică drept Victor Ponta.

În aceeași zi, la ora 1306, Duicu Ioan-Adrian a fost contactat de către Dumitrescu Doru (la acea dată adjunct al lui Andreescu Anghel, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, șef al Departamentului de Ordine și Siguranță Publică în cadrul aceluiași minister), acesta arătându-se surprins de faptul că cel dintâi nu a mai venit la Ministerul Afacerilor Interne, pentru a merge la chestorul Tobă Petre; Duicu Ioan-Adrian i-a replicat lui Dumitrescu Doru că nu a mai fost nevoie să facă acest lucru, deoarece chestorul Tobă Petre fusese chemat la Guvern de către premierul Victor-Viorel Ponta (la care Duicu Ioan-Adrian se referă cu apelativul „șefu’ al mare”):

DUICU IOAN-ADRIAN: Da?

DORU DUMITRESCU: Salut ADI.

DUICU IOAN-ADRIAN: Vă salut. Da, nea DORU?

DORU DUMITRESCU: Nu mai îmi spuseși? Fuseși acolo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Cum să nu?!

DORU DUMITRESCU: Da? Păi, te sunai pe la 12 jumate, nu-mi răspunseși.

DUICU IOAN-ADRIAN: Am fost… a venit la șefu’ al mare, l-a chemat acolo șefu’ al mare.

DORU DUMITRESCU: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: L-a chemat acolo la guvern. Și a venit acolo. E ok.

DORU DUMITRESCU: Da?

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Da.

Procurorul de caz susține în rechizitoriu că, atunci când folosea apelativele „șefu ăl mare” sau „omu”, Duicu se referea la Victor Ponta: „De asemenea, se remarcă faptul că în discuțiile pe care Duicu Ioan-Adrian le poartă cu Vlad Stoica și cu Bădescu Adrian-Ștefan, aceștia evită referirile explicite la persoana premierului Victor-Viorel Ponta, folosind sintagmele „șefu’ al mare” și „omu'””

Gândul a determinat că pe data de 13 iunie 2013 Victor Ponta se afla în sediul Guvernului. O știre Mediafax din 13 iunie 2013 citează un comunicat al Guvernului care spune că Victor Ponta s-a aflat la Guvern. „Într-un comunicat transmis de Guvern se arată că, în urma situației create prin desemnarea lui Lucian Duță în Consiliul de administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, primul-ministru Victor Ponta a avut o discuție, joi, la sediul Guvernului, cu președintele CNAS, Doru Bădescu, considerând că limbajul folosit în comunicatul oficial difuzat de CNAS a fost total nepotrivit”, se arată în știrea Mediafax. Comunicatul Guvernului de pe 13 iunie nu se mai regăsește pe site.

gândul a intrat însă în posesia comunicatului trimis în acea zi de biroul de presă pe mailurile jurnaliștilor acreditați la guvern. CITEȘTE AICI COMUNICATUL

Astfel că avem un număr de date circumstanțiale care indică următoarele:

â–ºAdrian Duicu s-a deplasat la Guvern pentru o întâlnire cu Ponta.

â–ºDuicu sugerează în interceptări că s-a întâlnit cu Ponta.

â–ºȘeful Poliției este convocat la Guvern pentru Duicu de către Vlad Stoica, șeful de cabinet al lui Victor Ponta.

â–ºVictor Ponta s-a aflat în clădirea Guvernului pe 13 iunie 2013.

â–ºVictor Ponta este identificat ca personajul despre care vorbea Duicu în interceptări și la care susține că a intrat în birou („biroul oval!”).

â–ºÎn prima fază, procurorii au susținut că Duicu s-a aflat în cabinetul lui Victor Ponta ca mai apoi să îl localizeze la modul general în Palatul Victoria.

EPISODUL 4. Chemarea lui Tobă la Guvern

Procurorii DNA spun că au determinat că șeful Poliției, chestorul Petre Tobă, a fost chemat la Guvern de către Vlad Stoica. Că acesta este cel care l-a sunat. DNA spune însă că a solicitat detalii de la SPP și de la Secretariatul General al Guvernului asupra modului în care s-a realizat această convocare. Tot în referat sunt inserate o serie de stenograme în care Duicu se laudă că Tobă a fost chemat la Guvern „de șefu ăl mare”, identificat drept Victor Ponta.

ANALIZA GÂNDUL: Procurorii nu au identificat dacă Vlad Stoica l-a chemat pe Petre Tobă din propria inițiativă sau la solicitarea lui Duicu, pentru că nu există o stenogramă în care Duicu în cere lui Stoica să îl cheme pe Tobă la Guvern. Procurorii nu au stabilit dacă Vlad Stoica a primit sau nu a primit vreun ordin de la premier să îl cheme pe Petre Tobă la Guvern. Nu știm dacă în mod uzual șeful Poliției era chemat la Guvern de șeful de cabinet al premierului sau dacă în general era chemat de premier.

EPISODUL 5: De ce Victor Ponta nu a fost audiat ca martor în acest dosar?

Una din explicațiile oferite de sursele judiciare contactate de gândul este aceea că procurorii au urmărit fapta penală a lui Adrian Duicu și că au constat că în sarcina premierului nu se poate reține o faptă de natură penală. Această expicație nu justifică însă nechemarea lui Ponta ca martor și neelucidarea prin depoziția sa a evenimentelor de pe 13 iunie 2013.

Un alt aspect relevant este acela că, la o lună după acest episod, pe 8 iulie, Adrian Duicu din nou este interceptat în timp ce se laudă că ia masa cu premierul Victor Ponta. De această dată însă procurorii spun chiar ei ca prezența lui Ponta și a lui Duicu la restaurant la data menționată este certă.

În plus în dosar se face referire și la faptul că Adrian Duicu a fost interceptat în baza unui mandat de siguranță națională și că pe lângă interceptările convorbirilor telefonice există și interceptări ambientale. Asta înseamnă că Duicu a fost supravegheat tehnic în 2013 pe perioada mandatului. Ceea ce ar fi trebuie să ducă la o clarificare a aspectelor menționate mai sus.

Cum poate fi audiat Victor Ponta

Chiar dacă nu a fost audiat în calitate de martor la DNA, premierul Victor Ponta poate totuși audiat. Dosarul Duicu a fost trimis în judecată la Curtea de Apel București. Astfel că după ce dosarul va ieși din cameră preliminară, procedura inițială începerii cercetării judecătorești, instanța poate dispune audirea lui Victor Ponta. Noul Cod de Procedură Penală spune următoarele: „Administrarea de probe din oficiu poate fi făcută oricând pe parcursul cercetării judecătorești”. Asta înseamnă că judecătorul, dacă este de părere că declarația lui Ponta care ar reprezenta o probă în dosar este necesară pentru a stabili adevărul, poate dispune citarea ca martor a premierului. Acest aspect este prevăzut de art 100 din Codul de Procedură Penală: „În cursul judecății, instanța administrează probe la cererea procurorului, a persoanei vătămate sau a părților și, în mod subsidiar, din oficiu, atunci când consideră necesar pentru formarea convingerii sale.”

Premierul Victor Pona a negat în permanență orice întâlnire cu Duicu pe data de 13 iunie 2013. „Dacă sun din emisiune și spun că sunt cu Băsescu, sunt la Băsescu? Duicu nu a fost la mine în birou”, a declarat premierul după ce gândul a publicat primul referat al dosarului Duicu în care baronul de Mehedinți era localizat la biroul său.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal